Julita gård

Julita gård vann det Stora Turismpriset 2018, vilket knappast kom som en överraskning. Det här är en välbevarad gård som erbjuder guidade visningar av det stora och väldigt ståtliga huset, liksom visningar speciellt anpassade för grupper och familjer, ibland med särskilda teman. Det finns stora ytor i trädgården där du kan ordna picknick och aktiviteter speciellt anpassade för barn.

Bortsett från detta finns olika trädgårdar, café, trädgårds- och museibutik och möjlighet att övernatta. Dock är det inte aktiviteterna som lockar mest, även om de gör ett besök mer tilltalande. Området är välbevarat och vackert. Trädgårdarna imponerar och ett flertal andra byggnader än Stora huset finns kvar, till exempel brandstation, tegelbruk, väderkvarn och gårdsmejeri.

Byggnaderna

Huvudbyggnaden kallas för Stora huset och är en ståtlig byggnad som fick sitt nuvarande utseende med gul färg, spröjsade fönster och vita omfattningar efter en ombyggnad runt år 1900. Redan på 1600-talet fanns en huvudbyggnad på samma plats, men den förstördes av en brand under 1700-talet. Den huvudbyggnad som står där nu uppfördes under 1730-talet i klassicistisk stil.

En rad andra byggnader byggdes eller byggdes om runt år 1900 och har samma stil samt samma gula färg som huvudbyggnaden. Bland dem finns norra och södra flygeln, vagnsflygeln, växthuset och åttkanten. På området hittar du även Skansenmuseet med kyrkan och Skansenstugorna, som är äldre hus tänkta som museum som flyttats dit från trakten.

Vandrarhemmet

Andra äldre byggnader som finns på området är brandstationen, gårdsmejeriet, tegelbruket och gårdens ekonomibyggnader med ladugårdskomplex. Nyast bland byggnaderna vid Julita gård är vandrarhemmet. Det stod färdigt år 2000 och är byggt inspirerat av gammal stil samt målat i den typiska röda färg som många äldre byggnader har för att det ska smälta in i området.

Det finns 9 rum och sammanlagt 34 bäddar där enskilda eller grupper kan boka in sig för övernattning. Här finns även ett välutrustat kök med sittplatser för måltider, en entréhall med fåtöljer och ett konferensrum som kan bokas vid behov. Utöver detta finns såklart de fantastiska omgivningarna med trädgårdar, närhet till sjön Öljaren och den speciella historiska känslan.

Trädgårdarna

Redan på 1200-talet fanns det odlingar på området, då i form av en klosterträdgård. Idag finns köksträdgården som legat på samma plats sedan 1800-talet. Där odlas snittblommor och grönsaker som säljs eller används i caféet. Fruktträdgården på Julita gård har funnits i minst 500 år och är del av ett projekt där man bevarar olika arter i en genbank.

Det finns även andra trädgårdar på området, alla med stor prakt och historiska anor. Slottsparken är imponerande, rosenträdgården kan nästan få dig att tappa andan om du kommer när rosorna blommar som bäst och det finns också en särskild pionträdgård och pelargonträdgård. Den gamla humleträdgården är del av ett särskilt arv, eftersom det funnits humleodlingar här under lång tid.

När är det öppet?

Julita gård är ett utflyktsmål som passar bäst att åka till under sommaren. Mellan juni och augusti är det öppet alla dagar mellan kl. 10:00 – 17:00. Det är dessutom öppet i maj och september, men då bara på helger och helgdagar, mellan kl. 11:00 – 16:00. Stora huset är bara öppet när det är guidade visningar.

Ta dig till Julita gård med kollektivtrafik

Julita gård ligger i närheten av Katrineholm i Sörmland. Det går tåg till Eskilstuna eller Katrineholm och från Katrineholm kan du sen ta två olika bussar: buss 405 som stannar på hållplats Julita gård och buss 414 som stannar på hållplats Äsköping. Från Eskilstuna kan du ta buss 29 som också stannar på hållplatsen Äsköping, cirka 1,5 kilometer från gården.